čtvrtek 1. března 2018

Malinkatá agitka pro Japonské jaro

Někteří z vás jste už možná, zvláště, pokud se pohybujete v okolí Olomouce, někdy něco o Japonském jaru zaslechli. Jedná se o hlavní akci místního Japonského klubu, v rámci níž se vždy od začátku do konce března pořádají různorodé akce a přednášky zaměřené na japonskou kulturu. Možná se teď někteří sami sebe ptáte, jak je možné, že taková obrovská akce šla úplně mimo vás. Obzvláště pokud se nějakým způsobem o Japonsko zajímáte. Vzhledem k tomu, že předsednictvo klubu se od jeho založení někdy před těmi 15 lety fixně měnilo co jeden rok, nebylo možné rozvíjet a vylepšovat ani Japonské jaro a vlastně ani Klub samotný.

V posledních třech letech se však konečně začalo blýskat na lepší časy. Nu, a ten poslední, tedy právě probíhající, jsme se do jeho chodu rozhodli zapojit i já s Ely. A to především právě kvůli Japonskému jaru, z něhož bychom chtěli postupně udělat festival, který se dostane do povědomí nejenom fanoušků japonské kultury.

A na co se tedy již za pár dní můžete těšit? V první řadě jsou to klasicky přednášky od odborníků z praxe nebo zkušených nadšenců. Letos jsme zkusili nabídnout veřejnosti více populárně naučných témat, což ve zkratce znamená hlavně to, že jsme oslovili i přednášející jako kupříkladu Greka, Lusi či Zízu, které možná znáte z některého z tuzemských conů. Svojí troškou do mlýna přispěji samozřejmě i já, ale nečekejte od toho žádnou Konatu.

Program Japonského jara 2018
Kromě povídání si budete třeba moci sami vyzkoušet kimono, pokud jste to nestihli na Natsuconu, protože jsme k účasti (a to rovnou dvakrát) ulovili a přemluvili Calime. Nabídl bych vám i workshop japonských sladkostí, ale místa na něj byla pryč snad několik hodin poté, co byla akce zveřejněna (pořád si o nich můžete přijít poslechnout povídání od vedoucí workshopu a odbornice na slovo vzaté). Kromě toho pro vás také máme interaktivní soutěž o „hodnotnou cenu“.

Zlatým hřebem by ovšem letos mělo být vůbec první neozvěnové promítání. Pro začátek to zkoušíme pouze se dvěma japonskými filmy (Špinavá láska a Cesta zvířete), ale v příštích letech toho pro vás přichystáme klidně i víc! Máte-li v oblibě cynické a poněkud černé komedie, ani jeden z nich by vás určitě neměl zklamat. Jako třešničku na dortu vám navíc přivezeme ukázat i režiséra obou snímků, takže svoje případné dotazy či dojmy budete moct směřovat přímo na něj. I přesto, že máme základnu v Olomouci, jedno z promítání se bude ve spolupráci s Brněnskými otaku (které tedy spíš znáte ve spojení s Animefestem) pořádat v Brně. Takže komu se nechce do Olomouce, bude mít ještě možnost v Brně.

Zkrátka teď v březnu nepřijde zkrátka prakticky nikdo se zájmem o Japonsko a japonskou kulturu (snad jen zen buddhisti budou muset zůstat meditovat doma). Pokud vás akce zaujala a chtěli byste být v obraze, můžete nás sledovat buď zde na Facebooku nebo přímo tady na našich stránkách.

Těšíme se na vás!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pravidelní čtenáři